Hoppa till innehåll

Strövtåg runt Gammelströmmen

14 oktober, 2013

I lördags besökte jag Gammelströmmen i Tyresö. Det var ett tag sedan sist.  Jag började som vanligt vid Tyresö-Flaten och gick motströms mot långsjön. Vattenståndet är lägre än jag någonsin sett på de 45 år jag bott här! Vid Lillsjön mellan nya och gamla bron var vackert.

Lillsjön, Tyresö

På höjden ovanför Långsjöns utlopp i Gammelströmmen ligger ett gammalt skyttevärn. Man måste veta att det finns där för att få syn på det nästan osynligt som det är. Det är knappt man ser det ens när man är nära!

Skyttevärn, Gammelströmmen

Skyttevärnet är långt. Till vänster i bild syns det hur det svänger av och följer klipporna uppåt. Ungdomar har nyligen varit där och lekt med färgburkar, färg syntes ännu på de grönskande växterna på marken. Innanför skyttevärnet är en lång gång utsprängd i berget. Antagligen för att frakta kanoner och soldater säkert i.

Skyttevärnet, Gammelströmmen

Denna bild är tagen från gamla bron och visar den låga vattennivån. I vanliga fall tar sig många kanotister fram där, nu går det inte alls. Bortanför Lillsjön syns nya bron.

2013 10 12_1124web

Min promenad fortsatte tillbaka till Tyresö-Flaten på andra sidan vattendragen. Nya bron fick vara och jag tog mig runt hela sjön.

Gammelströmmen

Så småningom kom jag fram till trappan som leder upp till Oppsätrastorparens smedja.

Oppsätrasmedens trappa

Allt är förfallet. Jag är glad att jag besökte denna plats för ett antal år sedan innan den förstördes så totalt.

2013 10 12_1134web

Färden gick ner mot sjön igen.

Tyresö-Flaten

Branta klippor visar att fornborgen finns där uppe. Dit orkade jag inte ta mig denna gång.

2013 10 12_1142web

Där ute på klipphällen…

2013 10 12_1144web

… sitter en livsnjutare och beundrar utsikten och oktobersolen.

2013 10 12_1143web

Uppe på höjden bakom sjön syns Krusboda. Utan för Hällbergas stora brygga störtade en helikopter nyligen, de ombordvarande räddades av skolungdomar på kanotutflykt. Hällberga var PUB-s rekreationsområde för personalen. En av våra gamla läkare har köpt tomten och fått för sig att bygga radhus där vid stranden. Jag tänker inte avslöja vad jag tyckte om läkaren när jag var hans patient. Detta nya påhitt att förstöra så underbar natur för pengar man ändå inte hinner leva upp tycker jag är sjukt. Hmmm… Bäst att inte skriva mer om det…

2013 10 12_1145web

Så var jag då framme vid Nyfors där strömstararna kommit ovanligt tidigt. Jag var helt slut i benen av allt travande upp och ner och runt omkring så min följeslagare var vänlig nog att hämta min bil vid utgångsplatsen för promenaden. Under tiden bekymrade jag mig för en liten fisk som hamnat på avvägar från forsen. Den sprattlade runt en stund för att sedan hamna i vattnet igen.

fisk

Det var den utflykten, det!

4 kommentarer leave one →
 1. 14 oktober, 2013 18:42

  Ännu en härlig utflykt med många fina höstbilder! Mina favoriter är lövtrappan och bild nummer åtta, så vackert med klipporna och träden som speglar sig i en mjuk böj.

  • 14 oktober, 2013 20:00

   Jag är glad att jag utnyttjade det härliga vädret nu när meterologerna pratar om snöfall på fredag! Vi har samma fotosmak ser jag!

 2. 14 oktober, 2013 22:04

  Visst lockas man ut när vädret är varmare och solen skiner! Plötsligt har man gått längre än på länge! Du fick med dig massor av fina vyer!

  • 15 oktober, 2013 08:20

   Visst gör man så! Denna gång hade jag sällskap som jag ville visa allt vackert och spännande för dessutom! Bra draghjälp fick jag i uppförsbackarna, annars hade jag inte alls kommit så långt! Behov av att stanna ofta och pusta gör att fotograferingsvärda grejor och vyer upptäcks lätt också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: