Skip to content

Fototriss/imsy

6 maj, 2013

Temat hos Fototriss denna gång är KYRKOR. Jag gillar kyrkor. På min nyligen gjorda resa till Hornborgasjön och trandansen passade jag på att bese gamla fina kyrkor med en spännande historia. Som klosterkyrkan i Varnhem t.ex. Där ligger en mängd gamla svenska kungar och stormän begravda. Klosterruinen intill kyrkan är extra sevärd.

Varnhems klosterkyrka

Gudhems kyrka har också en klosterruinen intill kyrkan, den är skapligt välbevarad. I ruinen finns Erik den läspe och haltes änkas grav välbevarad.

Gudhems kyrka

I en källa vid Husaby kyrka vid Kinnekulles fot döptes Olof Skötkonung. Han blev därmed den förste av våra kristnade kungar.

Husaby kyrka

Det finns mycket att visa och skriva om dessa kyrkor. Jan Gulliou har hämtat berättelsen om tempelriddaren Arn från alla tre plus ett stort antal historiska kyrkor till.

Mer kyrkor finns att beskåda hos Fototriss.

 

Annonser
16 kommentarer leave one →
 1. 6 maj, 2013 18:32

  Så många olika skepnader kyrkor kan ha! Varnehems kyrka gillar jag med de otaliga små taken och utsprången. Vackra kyrkbilder!

  • 6 maj, 2013 18:59

   Tack, Jag! Jag är mest förtjust i riktigt gamla små oansenliga kyrkor. Men de pampiga och påkostade klosterkyrkorna är ena riktiga skrytbyggen med så många detaljer att både bese och plåta.

   • 6 maj, 2013 19:05

    De gör sig bra på bild i alla fall!

 2. 6 maj, 2013 19:38

  Dessa skrytbyggen krävde sin tribut av underhåll och tillgång till hantverkskunnigt folk. Detta krävde inkomster. Ett vanligt sätt att tillskansa sig ekonomiska fördelar var att utlova platser i himlen i utbyte mot jordiska värden, gårdar och naturrättigheter inte minst i samband med arvsskiften eller andra viktiga kyrkliga förättningar. Avkastningen från dessa gav möjlighet att bygga till och underhålla byggnaderna.

  Intressant aritektur i dessa byggen. Kyrkorna var ju inte bara en plats att sprida påvens budskap från, de skulle även kunna skydda sockenborna i händelse av krig. Tanken var väl att ingen vågade gå emot kraften ovanifrån men det hände likväl att kyrkor sattes i brand av uppretade stridstuppar eller av sina egnas slarv eller av en ren otur brann upp vid åskväder.

  • 9 maj, 2013 07:05

   Bra att de byggde så stadigt att vi ännu får njuta av arkitekturen och grunna på vad som där utspelat sig haver…

 3. 6 maj, 2013 20:28

  Wow vilken byggnad den översta! Tänk att de byggde så förr 🙂

  • 9 maj, 2013 07:05

   Ståtlig är den! Nu för tiden ser allt likadant ut…

 4. skriveriet2 permalink
  6 maj, 2013 21:55

  Varnhems kyrka är intressant. Skrytbygge ja, men också en stadig konstruktion , som gör att kyrkan inte rasar för vad som helst. När vi var små, stannade vi till vid Varnhems klosterruin. Jag minns att vi barn var så intresserade, att mor och far höll på att inte få oss därifrån, när det var dags att åka vidare. Som vuxen har jag passerat Varnhem många gånger men inte stannat, senast i samband med resan till Hornborgasjön för några år sedan.

  • 9 maj, 2013 07:08

   Det var barndomsminnena som gjorde att jag ville återvända och beskåda platsen (platserna) utan stress och brådska. Den kyrka jag minns bäst från barndomen är Husaby kyrka pga de två sarkofager som står direkt utanför stora porten.

 5. 6 maj, 2013 22:59

  Mäktiga kyrkobyggnader i din triss. Erik den läspe och halte är ett bra namn. 🙂

  • 9 maj, 2013 07:09

   På den tiden var namnen bra mycket skojigare än nu!

 6. 7 maj, 2013 08:54

  Om klosterkyrkan i Varnhem vill jag spekulera att den hade minst två byggmästare som inte kunde komma överens hur den skulle se ut! 🙂
  Kanske därför den fick så spännande arkitektur.

  Kram!
  /Skvitt

 7. 8 maj, 2013 13:28

  Fina bilder! Va häfig den första kyrkan är! =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: