Skip to content

Råmjölk

17 januari, 2013

Vi fick del av bondens första råmjölk för året. Råmjölk är den mjölk kossan ger första dagarna efter kalvning. Den är en livsviktig föda för kalven.

Råmjölk

Råmjölken kan även tillagas till en delikatess för oss människor. Rätten har olika namn i olika delar av landet: I Roslagen kallas den kalvost, i Småland ostkaka. Min mor benämnde den kalvdans (osäker på om den benämningen kommer från Västergötland eller Dalarna). Oavsett namnet är det en mycket näringsrik delikatess! Kan serveras med sylt, grädde, kanel, lite socker på toppen eller kardemumma t.ex.

Kalvost, kalvdans, ostkaka

Vi åt kalvosten med hallonsylt till efterrätt idag. Gott!

Advertisements
4 kommentarer leave one →
  1. 17 januari, 2013 19:48

    Vilken fest på en vardag! Varför känner jag inte nån mjölkbonde?

    • 17 januari, 2013 19:51

      Mjölkbönder är en bristvara i dagens Sverige. Rena rama turen om man lyckas lära känna någon. Ännu större tur om de delar med sig av den dyrbara råmjölken!

  2. 17 januari, 2013 21:30

    Småländsk ostkaka är tillagad på vanlig mjölk, ägg och mandel och ostlöpe. Men råmjölkspannkaka eller kalvdans kallas där den rätt du beskriver.

  3. 18 januari, 2013 10:29

    Ååååh kalvost! Sånt får man nog aldrig mer smaka!
    * suckar längtansfullt *

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: